skład

Skład kosmetyków Projektu Mydło jest dla nas bardzo ważny i jest naszą dumą.

Znajdziesz go na opakowaniu. Jest czytelny. 

A tu możesz przeczytać co jest co, gdzie co jest i po co. 

Pokrzywa

Pokrzywa - chwast idealny do pielęgnacji włosów i ciała. W pokrzywie jest cały szereg substancji: polisacharydy, sterole, związki lektyny, witaminy A, B2, C i K, żelazo, jod, siarka, sód, potas, fosfor i magnez.

Normalizuje produkcję łoju i sebum w skórze. Polecana do stosowana jest przy problemach z przetłuszczaniem się włosów. Oczyszcza skórę głowy. Pomaga przy wypadaniu włosów. Zagęszcza włosy, poprawia ukrwienie. Działa przeciwbakteryjnie i uśmierza swędzenie skóry. Działa bakteriobójczo (idealna na trądzik). Leczy wypryski. 

Dodaliśmy ją tu: Sól do kąpieli 

Olej Babassu

Bogaty w kwasy tłuszczowe: laurynowy, mirystynowy, palmitynowy: fitosterole, witaminę E

 

Działa antyoksydacyjne, pobudza skórę do regeneracji, zwalcza wolne rodniki i działa przeciwstarzeniowo. Wygładza, pielęgnuje i regeneruje (ciało i włosy). Zmiękcza i wygładza zrogowaciały naskórek.

 

Nie zatyka porów. 

 

Bezpieczny dla kobiet w ciąży. Mega pomocny dla osób z problemami skórnymi (egzema, łuszczyca, pokrzywka, trądzik i AZS)

Kosmetyki w których jest ten olej: Masło do ciała, Mydło Czarnuszka, Mydło AZS

Czarnuszka

Działa przeciwzmarszczkowo, poprawiaja jędrność skóry i owal twarzy, regeneruje naskórek i łagodzi oparzenia, przesuszenia, podrażnienia skóry. Dodatkowo działa antyoksydacyjnie i neutralizuje działanie wolnych rodników.

 

Pomaga przy AZS, łojotoku, łuszczycy, przy wypryskach, grzybicy, oczyszcza pory, jest antybakteryjna, przeciwgrzybiczna. Łagodzi objawy alergii skórnych, stany zapalne, wtryski, zaczerwienienia.

 

Olej z czarnuszki pomaga usunąć objawy łupieżu i nawilżyć przesuszoną skórę głowy. 

 

Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego oraz oleinowego, witaminy E, beta karotenu, mikroelementów i przeciwutleniaczy.

Użyliśmy go tu: Mydło Czarnuszka, Mydło AZS 

Pestki Dyni

Olej z pestek dyni jest bogaty w witaminy: E, C, D, B, kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 oraz przeciwutleniacze, cynk i potas. 

 

Jest to jeden z najbardziej cennych olejów w pielęgnacji skóry.

 

Stosowany regularnie wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, nawilża i utrzymuje skórę w dobrej kondycji.

 

 

Duża zawartość beta-karotenu sprawia, że poprawia koloryt skóry, wspomaga regenerację, łagodzi podrażnienia

 

Cenny przy redukcji zmian trądzikowych na skórze.

JOJOBA

To naturalny zastrzyk regenerujący i odżywczy dla każdego rodzaju cery, ze względu na podobieństwo jego składu do budowy ludzkiego sebum. 

Reguluje wydzielanie sebum. Nie zatyka porów.

Łagodzi stany zapalne i podrażnienia, regeneruje naskórek, wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry, chroni ją przed utratą wody.

 

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E (witamina młodości), witaminę F i fitosterole, skwalen (działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyseptycznie, jest naturalnym antyoksydantem chroniącym skórę przed działaniem wolnych rodników).

 

Nawilża, odżywia, natłuszcza, delikatnie zmiękcza naskórek. Sprawia, że skóra jest elastyczna i dodaje blasku. Wygładza zmarszczki i opóźnia proces starzenia się skóry.

 

To absolutne must-have przy problemach z łupieżem, egzemach i łuszczycy. Przyśpiesza gojenie ran i podrażnień.

 

Oczyszcza cebulki, skórę i strukturę włosów, obniża poziom kwasowości skóry. Zapobiega powstawaniu łoju oraz stymuluje wzrost włosów. Działa bakteriobójczo, odżywia włosy.

Olej jojoba jest w tych kosmetykach: Olejek do pielęgnacji brodyMasło do ciała, Mydło do włosów, 

Masło Kakaowe

Bogate w witaminę E, sole mineralne polifenole oraz kwasy tłuszczowe. Ma silne właściwości przeciwutleniające. Wysoka zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. 

 

Pielęgnuje skórę, silnie nawilża i natłuszcza. Zapobiega stanom zapalnym, likwiduje objawy egzemy, wysypki, atopowego zapalenia skóry. Stymuluje produkcję kolagenu, uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków (magnez, potas, żelazo, wapń), likwiduje przebarwienia.

 

Masło kakaowe wykazuje niemal całkowitą biozgodność z ludzką skórą- redukuje rozstępy, cellulit, drobne rany i oparzenia. 

 

Jest bezpieczne dla dzieci oraz alergików.

Posiada silne działanie lecznicze.

Jest tu: Mydło pod prysznic,  Mydło dla faceta,  Mydło do włosów,  Masło do ciała,  Balsam do ust

Olej Arganowy

Olej Arganowy - to najwyższa półka w kosmetyce. Ekskluzywne złoto Maroka, bo właśnie tam rosną drzewa z orzechami arganii żelaznej. Eliksir młodości - nie tylko zapobiega starzeniu się skóry, ale również niweluje drobne zmarszczki. Łagodzi stany zapalne skóry, nawilża, odżywia. Redukuje blizny, ujednolica koloryt skóry. Dba o włosy - regeneruje je po zabiegach fryzjerskich, odżywia i wzmacnia, zapobiega wypadaniu włosów. 

 

Użyliśmy go tu: Mydło AZS, Mydło do włosów

Masło shea

To masło jest popularnym składnikiem w dobrych kosmetykach naturalnych, stanowi często ich bazę. Świadomość użytkowników zaczyna być na tyle duża, że syntetyczne kosmetyki, w których bazą jest „paraffinum liquidum” czyli pochodna ropy naftowej, zostaną wkrótce wyparte przez te naturalne. Masło shea już samo w sobie może być kosmetykiem. Jest bogate w witaminy E i A, działa przeciwzmarszczkowo, stymuluje produkcję kolagenu, przyspiesza proces gojenia się skóry. Ma stałą konsystencję, która zmienia się pod wpływem ciepła skóry na płynną. 

 

Użyliśmy go tu: Mydło uniwersalne, Mydło dla faceta, Masło do ciała awokado

Słodkie migdały

Ten olej to delikatność nad delikatnościami, dlatego użyliśmy go w wielu naszych kosmetykach. Samego oleju można  używać zamiast kremu do twarzy, mleczka do demakijażu do każdego rodzaju skóry. Jest delikatny - dlatego stosowany bywa w kosmetykach dla dzieci. Bezpieczny dla kobiet w ciąży. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Delikatny również dla włosów. Nawilża, regeneruje i odmładza. Bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.

 

Użyliśmy go tu: olejek do pielęgnacji brody, balsam do ust, mydło AZS, mydło pod prysznic, mydło czarnuszka

Olej z Pestek Malin

Ma niezwykłe właściwości pielęgnacyjne. Silnie nawilża, regeneruje, działa przeciwzmarszczkowo, poprawia i wyrównuje koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran. Jest przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy i przeciwnowotworowy. Polecany dla osób  o cerze skłonnej do spękań i alergii, wrażliwej, suchej, dojrzałej, zniszczonej czy podrażnionej zabiegami kosmetycznymi lub słońcem, ale także do cery trądzikowej. Wzmacnia barierę lipidową i zapobiega utracie wody przez naskórek. Wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, sprawia że skóra jest jędrna i odzyskuje elastyczność. Wygładza zmarszczki. Idealny dla osób zmagających się z problemami skórnymi. Nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Nie zatyka porów. Szybko się wchłania. Zapobiega powstawaniu zaskórników, trądziku, wyprysków. Łagodzi stany zapalne. Odżywia.Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działa przeciwzaskórnikowo. Zwalcza zaburzenia w metabolizmie tłuszczów spowodowane brakiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Użyliśmy go tu: Mus, Masło do ciała Kakao i Maliny

Olej ryZowy

Olej ryżowy (czcionka w tytule nie ma "ż"). Polecany do cery wrażliwej, delikatnej, suchej, dojrzałej, tracącej jędrność i elastyczność. Nawilża i odżywia. Pobudza powstawanie nowych komórek i powstrzymuje procesy starzenia skóry. Pielęgnuje i wygładza. Neutralizuje działanie wolnych rodników. 

Zapobiega powstawaniu zmarszczek i delikatnie wygładza już istniejące. Rozjaśnia przebarwienia. 

Świetnie wpływa na kondycję włosów - czyni je mocniejszymi i zdrowszymi. 

Użyliśmy go tu: Mydło uniwersalne, Mydło dla faceta

awokado

Olej i masło awokado (Pochodzenie Hiszpania i Francja)

 

Nazwany przez Azteków masłem bogów. Złoty płyn jest jednym z najcenniejszych darów natury. Przyjechał aż z Hiszpanii. 

 

Zawiera kwasy: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy, lecytynę, sole mineralne, fitosterole, skwalen, witaminy: A, B, D, E, H, K, PP

 

Idealny do skóry problematycznej (np. z egzemą, AZS, łuszczycą). Walczy i wygrywa z objawami starzenia. Działa przeciwalergicznie, łagodząco, nawilżająco. 

 

Nawilża, odżywia, łagodzi podrażnienia, chroni skórę przed utratą wody i czynników zewnętrznych. 

Działa antybakteryjnie, antygrzybicznie 

 

Polecany do skóra wrażliwej, suchej i odwodnionej, atopowej, delikatnej. Nie polecany dla osób z cerą tłustą. 

Znajdziesz je tu: Mus awokado i złoto, Masło do ciała

Glinka RóZowa

Glinka różowa. (Czcionka w tytule nie posiada polskiej literki Ż). Jest mieszaniną glinki białej i czerwonej. Bogata w krzem, potas, magnez, żelazo, sód, wapń. Polecana do cery wrażliwej i naczyniowej, skóry suchej i dojrzałej, z tendencją do podrażnień i zmarszczek. Świetnie sprawdzi się również przy skórze atopowej i ze schorzeniami dermatologicznymi. Oczyszcza, tonizuje i zamyka pory. Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega wiotczeniu skóry i powstawaniu oznak starzenia. Łagodzi stany zapalne, jest pomocna przy schorzeniach skórnych, problemach z zaskórnikami, przebarwieniami, bliznach i nierównej strukturze skóry. Wykazuje właściwości zabliźniające i regenerujące. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące. Jest środkiem wspomagającym leczenie schorzeń skóry głowy, takich jak łojotokowe zapalenie skóry, łupież oraz wszelkie podrażnienia i wypryski.

 

Użyliśmy jej tu: Mydło AZS,  Sól do kąpieli

Glinka Czarna

Czarna glinka intensywnie pochłania sebum, oczyszcza pory, usuwa zaskórniki i zanieczyszczenia. Idealna dla osób o cerze, która ma skłonności do przetłuszczania się, zanieczyszczeń czy trądziku. ​

 

Stosowanie glinek w kosmetykach ma na celu nie tylko korzyści wynikające z ich składu, ale również z mechanizmu działania. Drobne cząstki glinki wnikają bowiem w trudno dostępne zakątki skóry (te niewidzialne gołym okiem)- dogłębnie je czyszcząc. Glinki bardzo skutecznie, poprzez odparowanie wody. pochłaniają bakterie, zalegający łój, martwe komórki i inne zanieczyszczenia.  Dzięki temu, po użyciu glinek na skórę - staje się ona oczyszczona, łatwiej jej oddychać i co najważniejsze - znacznie poprawia się metabolizm komórek skóry. 

Glinki są bogate w magnez, krzem, wapno, cynk, żelazo. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, zmiękczająco, wspierają gojenie się skóry, tonizują ją. 

Użyliśmy jej tu: Mydło dla faceta,  Sól do kąpieli Pokrzywa, Mydło Czarnuszka

Płatki Kwiatu

Słonecznika

Płatki kwiatów słonecznika zawierają betainę czyli naturalne aminokwasy, które łagodzą podrażnienia skóry i nawilżają. Zawierają również cholinę czyli witaminę B4. 

Tu jest ich dużo: Sól do kąpieli 

Oliwa z Oliwek

Oliwa z oliwek to najpopularniejszy i najstarszy surowiec używany do wytwarzania naturalnych kosmetyków. Pielęgnuje, zmiękcza, regeneruje, łagodzi podrażnienia, działa przeciwzmarszczkowo. Odbudowuje i regeneruje włosy. Polecana w szczególności dla skóry bardzo suchej i ze skłonnością do przesuszania.  

Mydło na bazie oliwy z oliwek ma wyjątkowe właściwości myjące. 

Użyliśmy jej tu: Mydło pod prysznic, Mydło dla faceta, Mydło uniwersalne

Olej z nasion Konopi

Polecany do każdego typu skóry. Odżywia i regeneruje, ogranicza produkcęe sebum, przeciwdziała utracie nawilżenia, zapobiega powstawaniu zmarszczek, odbudowuje naturalną barierę skóry. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Wspomaga leczenie problemów skórnych (trądzik, egzema, atopowe zapalenie skóry). Nie zapycha porów.  pobudza żywe cebulki i poprawia ukrwienie skóry głowy. Zawarty w nim kwas gamma-linolenowy, działa rewitalizująco na strukturę włosów, uelastycznia je. Długotrwałe stosowanie przynosi rezultaty zdrowych i odżywionych włosów. 

Znajdziesz go tu: Mydło do włosów

Olej Kokosowy

Jest wyjątkowo popularnym składnikiem mydeł naturalnych. Dzięki swojej skuteczności w myciu oraz utwardzaniu go. Dodany do mydła w zbyt dużej ilości - wysusza skórę. Warto zwrócić na to uwagę wybierając mydło naturalne. Sam w sobie olej kokosowy ma właściwości natłuszczające, odżywcze, przeciwzmarszczkowe, rozjaśnia przebarwienia skóry, łagodzi podrażnienia. Świetnie działa na rozstępy i cellulit. 

Użyliśmy jej tu: Mydło do włosów, Mydło uniwersalne, Mydło pod prysznic, Mydło dla faceta, Masło do ciała 

Kurkuma

Redukuje działanie wolnych rodników, nawilża skórę, przyspiesza gojenie się ran, uśmierza ból, zmniejsza trądzik, pomaga w leczeniu przebarwień. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. 

Użyliśmy jej tu: Mydło pod prysznic 

Krzemionka

To minerał naturalnego pochodzenia. Wygładza, matuje, pochłania nadmiar sebum. Polecana w szczególności do cery tłustej i mieszanej (lekko wysusza). Ma właściwości oczyszczające i ścierające. 

Użyliśmy jej tu: Masło do ciała

Alkohol Cetylowy

Jest otrzymywany z kwasu palmitylowego z oleju z pestek palmowych. Należy do grupy  alkoholi dobroczynnych dla skóry. Tworzy na jej powierzchni warstwę, którą ogranicza utratę wody. Nawilża i pielęgnuje skórę nie powodując przy tym podrażnień i wysuszenia. Zmiękcza i wygładza skórę. Jest dodatkiem w kosmetykach polecanych do cery wrażliwej i ze skłonnościami do podrażnień. Jego zawartość w kosmetykach jest niewielka - ok 1 %.

Użyliśmy go tu: Masło do ciała kakao, Masło do ciała awokado

Drzewo herbaciane

Tel Tree Oil czyli naturalny olejek etyczny jest pozyskiwany z drzewa herbacianego czyli z Malaleuca alternifolia (Myrtaceae), które rośnie w Australii. W swoim składzie zawiera: alfa-pinen, alfa-tujen, alfa-terpinen, gamma-terpinen, kadinen, globulol, cymen, cyneol, felandren, mircen, sabinen, terpinen-4-ol. Jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków, a także leków. 

    Olejek działa przeciwzapalne, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwroztoczowo, przeciwświądowo. 

Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, poprawia krążenie, hamuje wydzielanie łoju i odkaża. Pomaga przy obolałych stawach - działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Hamuje procesy fermentacji, gnicia.     

    Zabija gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) oraz niszczy grzyby: Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Candida albicans, Malassezia furfur, Trichophyton sp.; bakterie: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Propionibacterium acnes, Proteus vulgaris; wirusy: herpes; roztocze: Demodex, Sarcoptes.

    Ma postać bezbarwnego lub słomkowego płynu o silnym zapachu, nieco gorzkawym. W składzie znajdują się: erpinen, terpinen-4-ol oraz cyneol. Podobne działanie antyseptyczne mają olejki eteryczne: eukaliptusowy, lawendowy, kminkowy, majerankowy, świerkowy. 

Użyliśmy go tu: Mydło dla faceta, Sól do kąpieli 

Geranium

Olejek eteryczny geranium, czyli Pelargonium Graveolens Flower Oil. Otrzymuje się go, podobnie jak inne naturalne olejki eteryczne poprzez destylację parą wodną kwiatów pelargonii. 

Do jego najważniejszych właściwości trzeba zaliczyć możliwość regulacji procesów zachodzących w skórze. Ogranicza wydzielanie (nadmierne) sebum, pomaga przy przetłuszczaniu skóry, wspomaga gojenie zmian i wyprysków. Co więcej - koi podrażnienia, działa przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe.

Pomaga w walce z łupieżem, egzemą. Działa uspokajająco, zmniejsza stany lękowe, stymuluje układ odpornościowy. Pomaga w problemach emocjonalnych w czasie menopauzy.

Użyliśmy go tu: Mydło do włosów

MiĘTA

Miętowy olejek eteryczny otrzymuje się z mięty kędzierzawej (Mentha spicata) lub mięty polnej (Mentha arvensis). W przeciwieństwie do olejków pozyskiwanych z ziela mięty pieprzowej (Mentha piperita) i mięty japońskiej (Mentha arvensis var. piperascens) nie zawiera mentolu. Mentol (C10H20O ) to alkohol terpenowy, który ma duże znaczenie w medycynie i farmacji. Znamy go głownie z przemysłu spożywczego.

Olejek miętowy działa bakteriobójczo, antyseptyczne, przeciwzakaźne, przeciwbólowo.

Użyliśmy go tu: Mydło dla domu 

Bergamota

Naturalny olejek z bergamotki, podobnie jak inne olejki, to stężony wyciąg roślinny, który posiada określone właściwości. Ten olejek działa antybakteryjnie, relaksująco, przeciwstresowo i przeciwgrzybicznie. Poprawia nastrój i uspokaja. Wspomaga pielęgnację skóry z problemami łojotokowymi, trądzikiem czy łupieżem.

Użyliśmy go tu: Olejek do brody 

Jesteśmy też tu:
  • Facebook Social Ikona
  • Instagram

Chcesz wiedzieć o promocjach i nowościach? Zapisz się do newslettera. 

© 202o Wszelkie prawa zastrzeżone.